torstai 16. kesäkuuta 2016

Gruen, Sara: Vettä elefanteille

Jacob Jankowski on yhdeksänkymppinen hoitokodin asukas, jonka arki vaikuttaa yhtä masentavan harmaalta ja tasaiselta kuin päivittäin tarjottava valmiiksi muussattu hoitokodin ruoka. Sukulaiset käyvät hänen luonaan velvollisuudentuntoisesti, mutta elämä ei ole enää entisellään. Ei ennen kuin hoitokodin naapuriin ilmestyy eräänä päivänä mainoksia pian paikkakunnalle saapuvasta sirkuksesta. Se saa Jacobin muistot heräämään eloon.

Jankowski eli nuoruutensa Yhdysvaltojen suuren laman aikana 1930-luvulla. Eläinlääketieteen opinnot Jacob sai lopputenttejä vaille valmiiksi, kun hänen vanhempansa kuolivat tapaturmaisesti ja Jacob menetti kiinnostuksensa opintoja kohtaan. Hän lähti etsimään elämälleen uuttaa suuntaa hyppäämällä ensimmäisen kohdalle sattuneen junan kyytiin. Kyseessä sattui olemaan kiertävä sirkusjuna, jonka hanttimieheksi ja eläinlääkäriksi Jacob onnistuu pestautumaan.

Elämä sirkuksessa on kiehtovaa, joskin hyvin hierarkkista. Jacob tietääkin pian olevansa pahnan pohjimmaisten joukossa, joskin häntä arvostetaan hänen eläinlääkärin kykyjensä vuoksi. Ei aikaakaan, kun Jacobin ja sievän esiintyjä Marlenan välille alkaa kehittyä jotakin, vaikka Marlena onkin naimisissa äkkipikaisen eläintenkesyttäjän kanssa. Entä miten sirkukseen ostettu vanha norsu Rosie muuttaa kuvioita?

Vettä elefanteille on kiehtova kuvaus 1930-luvun sirkusmaailmasta. Gruen on kerännyt tausta-aineistona tarinoita silloisesta sirkuselämästä, josta ei tunnu värikkäitä vaiheita puuttuvan. Jokin aikakausi tuntuu loppuneen kiertävien sirkusjunien poistumisen myötä, vaikka elämä oli tuolloin kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista. Tässä teoksessa on juuri sitä glamouria, jota siltä sopii aiheensa puolesta odottaa. Romanttisen jännittävä lukukokemus.

Tekniset tiedot:
Gruen, Sara: Vettä elefanteille
Suomentaja: Anna-Maija Viitanen
ISBN: 978-952-5635-59-1
Bazar Kustannus 2008
Sidottu, 366 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...