torstai 16. kesäkuuta 2016

Jansson, Tove: Vaarallinen juhannus

Muumilaakson juhannus uhkaa muuttua täysin uudenlaiseksi, kun laaksoon saapuu myrsky ja sen myötä vedenpaisumus. Muumitalon asukkaat joutuvat kuivina pysyäkseen ensin kiipeämään talonsa katolle, sitten pelastautumaan paikalle ajelehtineeseen taloa muistuttavaan rakennelmaan. Pian selviää, että kyseessä on teatteri, muumeille uusi tuttavuus. Entä miten käy, kun Muumipeikko ja Niiskuneiti päättävät yöpyä ankkuroidun teatterin lähelle puihin ja teatteri lähteekin yön kuluessa jatkamaan matkaansa?

Oma haasteensa on vielä laaksoon saapumista lykkäävällä Nuuskamuikkusella, joka ei tiedä ystäviään piinaavasta myrskystä mitään. Nuuskamuikkusen tehtävänä on nimittäin pelastaa puistonhoitajien kynsistä 24 orpolasta, joiden elämää rajoittaa kielto toisensa perään. Tämä johtaa muutaman mutkan kautta Muumipeikon, Niiskuneidin ja Vilijaanan päätymiseen vankilaan. Kuin ihmeen kaupalla koko joukon onnistuu kuitenkin päästä juhannuksena teatteriin, jonne Muumipappa on kirjoittanut esitystä varten uuden käsikirjoituksen.

Vaarallinen juhannus on aito muumiklassikko 1950-luvulta. Janssonin kieli ja ajatusmaailma ovat niin iättömiä, että tarina on kestänyt hyvin aikaa ja sopii aikuiseenkin makuun. Janssonin tuotantoa on tulossa enemmänkin esiteltäväkseni; tämä oli mainio aloituskohta.

Tekniset tiedot:
Jansson, Tove: Vaarallinen juhannus
Suomentaja: Laila Järvinen
ISBN: 978-951-0-36421-5
WSOY 1957
Sidottu, 132 s.
Kirjastoluokka: 1.7

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...