sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Oksanen, Kimmo: Kasvonsa menettänyt mies

Helsingin Sanomien pitkäaikainen toimittaja Kimmo Oksanen kertoo teoksessaan Kasvonsa menettänyt mies niistä tuntemuksista ja kokemuksista, joita hänellä liittyy aivan konkreettiseen kasvojen menettämiseen. Kausittain koko elämänsä ajan ihosairauksista kärsineenä Oksanen joutuu aikaisempaa rajumman herpes- ja bakteerihyökkäyksen seurauksena pitkäaikaiseen lääkäri- ja sairaalakierteeseen, josta moni lääkärikään ei usko hänen selviävän. Hengen sijaan hän menettää "vain" kasvonsa. Oksanen kertoo, kuinka siitä on mahdollista selvitä.

Oksasen teos kulkee osiin jaettuna helvetin ja kiirastulen kautta paratiisiin. Aina aikaisempien tulehduskierteiden jälkeen Oksasen kasvot ovat palautuneet ennalleen, mutta toisin käy tällä kerralla, jolloin hän kiertää neuvottomalta lääkäriltä toiselle ja viettää viikkokausia sairaalassa, pitkiäkin aikoja silmät kiinni muurautuneina ja kuulo heikentyneenä. Teos kertoo noin kuuden vuoden ajanjaksosta, jolloin Oksanen on ollut parissakymmenessä sairaalassa, terveysasemalla tai klinikalla ja käy toipumisvaiheessa läpi viisitoista plastiikkakirurgista leikkausta. Oman sairaushistorian ohella Oksanen perkaa lapsuuttaan ja suhteellisen nuorina menehtyneiden vanhempiensa elämäntarinaa sekä sitä, millaista elämä on ollut toipumisvaiheessa, kun kasvojen puolesta on mahdollista kulkea taas ihmisten ilmoilla, vaikka moni asia ei olekaan enää ennallaan.

Oksasen teoksessa huomaa tämän toimittajahistorian, sillä kieli soljuu vaivattomasti. Toipumisvaiheessa saamiensa sairauskertomusten avulla hänen on ollut mahdollista koota sairautensa vaiheet aukottomaksi myös niistä vaiheista, kun omat voimat ovat olleet liian vähissä muistiinpanojen tekemiseen. Toipumisvaiheessa Oksanen työstääkin nyt arvioitavana olevaa teostaan sen lisäksi, että hän palaa töihin yhteiskunnan heikko-osaisten ääneksi. Teoksen voikin ajatella olla olevan osa Oksasen itseterapiaa kaikkine tunnemyrskyineen ja epätoivon hetkineen, jotka johtavat kuin ihmeen kautta selviytymiseen.

Tekniset tiedot:
Oksanen, Kimmo: Kasvonsa menettänyt mies
ISBN: 978-951-0-40917-6
WSOY 2015
Nidottu, 268 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...