lauantai 11. kesäkuuta 2016

Ruoho, Aila: Vartiotornin varjossa. Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta

 Hengellistä väkivaltaa tutkinut teologian maisteri Aila Ruoho perehdyttää teoksessaan Vartiotornin varjossa - toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta lukijan yhden kristilliseen liikkeeseen, jehovantodistajuuteen. Ruohon teoksen näkökulma on kriittinen ja se perustuu hänen havaintoihinsa ensin Jehovan todistajien keskustelupalstoihin osallistumalla ja sittemmin lukuisiin haastatteluihin pääasiassa liikkeen entisten jäsenten kanssa.

Aluksi Ruohon tarkoituksena oli kirjoittaa teos Jehovan todistajien karttamis- sekä tuomitsemis- ja rangaistusmenettelyistä. Pian teos laajeni kattamaan todistajien oppia yleisemminkin. Tämän vuoksi teosta voikin pitää hyvinkin kattavana, kriittisenä esityksenä jehovantodistajuudesta. Se sivuaa lyhyesti liikkeen syntyhistoriaa ja kertoo todistajien näkemyksestä, jonka mukaan liikkeen ulkopuoliset ihmiset ovat luopioita ja tuhoutuvat lopun ajan koittaessa. Monet ovat kasvaneet liikkeen parissa pienestä pitäen ja hakeutuneet vähän koulutusta vaativiin työtehtäviin liikkeen koulutuskielteisyyden vuoksi. Moni todistajapariskunta on myös jäänyt kokonaan lapsettomaksi, sillä liike ei kannusta lasten hankkimiseen lopun ajan koittaessa mahdollisesti jo hyvinkin pian. Teoksessa kerrotaan myös näennäisestä vapaaehtoisuudesta avioliitossa, lahjoitusten antamisessa, käännytystyön tekemisessä ja ylipäätään liikkeen ajatusmaailmaan sitoutumisessa.

Suuren painon teoksessa saavat todistajien entisten jäsenten haastattelut, joista on koottu teokseeen lukuisia lainauksia. Moni ei kuvitellutkaan eroavansa liikkeestä ennen kuin jokin asia, yleensä jokin liikkeen tekopyhä piirre, sai todistajan silmät avautumaan. Eroaminen tai erottaminen todistajista on merkinnyt monelle lähes kaikkien läheisten ihmissuhteiden katkeamista. Karttamiskäytäntö onkin yksi teoksen keskeisistä aiheista. Entä mitä on odotettavissa, jos syystä tai toisesta haluaa palata liikkeen jäseneksi?

Jehovantodistajuus on minulle liikkeenä ennestään melko tuntematon, ja Ruohon teos kertoo maallikollekin sopivalla tavalla liikkeen perusopetuksista ja painotuksista. Moni piirre, kuten todistajien oma versio Raamatusta ja rakkaudellisen toiminnan nimeen verhotut käytännöt, tulivat minulle uutena tietona. Ruohon sanoin teos sopiikin asiallisuudessaan ja perusteellisuudessaan mainiosti vertaistueksi Jehovan todistajista eronneille ja todistajista kriittistä tietoa kaipaaville.

Tekniset tiedot:
Ruoho, Aila: Vartiotornin varjossa. Toisenlainen totuus jehovantodistajuudesta
ISBN: 978-952-300-164-0
Atena Kustannus 2015
Sidottu, 449 s.
Kirjastoluokka: 28.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...