sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Snellman, Anja: Antautuminen

Anja on erityisherkkä tyttö, mutta sen hän ymmärtää vasta aikuisiällä. Lapsuus jotenkin poikkeavan oloisena, joukosta erottuvana on haastavaa aikaa. Ei sillä että Anja kovin paljon olisi ollut kiinnostunut olemaan muiden tyttöjen kaveri, mutta se, ettei ymmärrä omaa erityisluonnettaan, vaikuttaa tietysti itsetuntoon. Anja pitää rutiineista ja käyttää mieluiten samoja pehmeän kuluneita vaatteita päivästä ja viikosta toiseen.

Niin kuluu lapsuus ja nuoruus. Anja kiinnostuu pojista ja saakin ensikokemuksia heidän kanssaan. Mitään kovin pysyvää ei kuitenkaan ole luvassa; pojat ja myöhemmin miehet vaihtuvat ja myöhemmin avioliitossa saadut kaksi lastakaan eivät vaikuta siihen, että Anjan ihastuttua uuteen mieheen hän on valmis vaihtamaan lapsensa häneen. Elämä toimittajana ja kirjoittajana on kuitenkin tyydyttävää, sitä mihin Anja on halunnutkin pyrkiä.

Snellmanin romaani Antautuminen on joidenkin arvioiden mukaan omaelämäkerrallinen. Viitteitä siihen suuntaan antaa ainakin se, että Snellman käyttää romaanin päähenkilöstä nimeä Anja. Snellmania sen paremmin tuntematta en voi kuitenkaan itse ottaa väitteeseen enempää kantaa. Romaani on kirjoitettu elämäkertamaiseen tyyliin; tarina etenee lapsuudesta aikuisuuteen. Se on kirjoitettu minä-muodossa ja paljastaa päähenkilön piinallisimmatkin piirteet. On toisinaan raskasta elää, kun ei ymmärrä omaa erilaisuuttaan; teoksen päähenkilölle se paljastaa hänen ollessaan jo aikuinen. Erityisherkkyydestä onkin tullut päivän sana, joten siinä mielessä Snellman on osunut ajankohtaiseen aiheeseen, jonka vuoksi tähän kirjaan päätin myös tarttua.  Kerronta on minun makuuni melko hajanaista, joskin kronologisesti etenevää.

Tekniset tiedot:
Snellman, Anja: Antautuminen
ISBN: 978-951-0-41438-5
WSOY 2015
Sidottu, 325 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Blogissani on sulle haaste. :) Voit käydä tsekkaamassa täältä:
    http://mustelumo.blogspot.fi/2016/06/blogger-recognition-award.html

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon Henni! Käyn tutustumassa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...