sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Austwick, Julian ja Tracy: Amber's Donkey

Amber's Donkey -teoksen tapahtumat sijoittuvat 2010-luvun  Irlantiin ja Englantiin. Toinen teoksen päähahmoista, Shocks, on irlantilaiselle maatilalle kuoleman kieliin jätetty aasi. Kun eläinsuojeluryhmä löytää sen kaula täynnä liian tiukasta lieasta johtuvia haavaumia, se otetaan huostaan välittömästi ja toimitetaan englantilaiselle aasitilalle. Tilan muut aasit ovat hyväkuntoisia ja tilalla lähinnä orvoksi jäämisen seurauksena, joten pelokas Shocks tuntee olonsa ulkopuoliseksi ja siihen on haastavaa rakentaa uudestaan luottamuksellista suhdetta.

Toinen teoksen päähahmoista - tai pikemminkin päähenkilöistä - on Amber, kaksossisaruksensa Hopen kanssa etuajassa syntynyt pieni tyttö. Sekä Hope että Amber joutuvat olemaan 26. raskausviikolla tapahtuneen syntymänsä vuoksi kauan keskosten teho-osastolta, mutta siinä missä Hope kotiutuu puolen vuoden sairaalajakson jälkeen, näyttää Amberin tilanne toivottomammalta. Lääkärien mukaan Amber kärsii aivohalvauksesta eikä sen vuoksi mahdollisesti koskaan tule kävelemään tai puhumaan. Hope kehittyy kovaa vauhtia ja jättää sisaruksensa jälkeensä, jolloin Amber tuntuu jättäytyvän yhä enemmän omiin oloihinsa. Kunnes eräänä  päivänä perhe eksyy paikalliselle aasitilalle, jossa Amber ystävystyy välittömästi syrjässä viihtyvän Shocksin kanssa. Siitä alkaa sekä Shocksin että Amberin toipumisprosessi, joka hakee vertaistaan.

Amber's Donkey kertoo hyvin inhimillisestä näkökulmasta englantilaisperheen taistelusta pikkukeskostensa kehittymisen puolesta ja siitä, kuinka sisarukset kasvavat hyvin eri tahtiin toisen jäädessä sairauden jalkoihin. Ennen kaikkea teos on kuitenkin osoitus ihmisen ja eläimen ystävyyssuhteen parantavasta voimasta, johon Austwickitkaan eivät ole ensin uskoa. Teos herättää inhimillistä toivoa ja on hieno toipumistarina.

Tekniset tiedot:
Austwick, Julian ja Tracy: Amber's Donkey
ISBN: 978-1785-031-68-7
Penguin Random House 2016
Sidottu, 310 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...