sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Besace, Daniel: Valtameri

Daniel Besace, äärimmäisen köyhyyden rajoilla sinnittelevä nuori ranskalaismies, on menettänyt isänsä ja lähtee sen seurauksena selvittämään ajatuksiaan pitkälle kävelylle pitkin Ranskan tullimiespolkuja maan rannikkoseudulla. Noin puolentoista kuukauden aikana heinä-elokuussa Besace matkaa pääasiassa kävellen yli 1 100 kilometrin matkan yöpyen pääasiassa tienvierustoilla, asemilla ja puiden alla. Besace syö matkansa aikana halvinta mahdollista ruokaa, jota hän saa toisinaan kerjäläismäiseksi matkan aikana muuttuneen olemuksensa vuoksi lahjoituksenakin, käyttäen matkansa aikana yhteensä vain noin 60 euroa.

Besace on koonnut ajatuksiaan ja kokemuksiaan päiväkirjamaiseen muotoon, jossa hän on kunkin päivän kohdalle merkinnyt kulkemansa kilometrimäärän ja paikkakuntien nimet. Varsinaisen päiväohjelman kuvaus onkin sitten hyvin vapaamuotoista, paikoittain jopa tajunnanvirtamaista. Besace tapaa matkansa aikana paljon ihmisiä ja pysähtyy arkisten näkymien ja tapahtumien äärelle, jotka kaikessa tavanomaisuudessaankin auttavat häntä palaamaan elämän perimmäisten arvojen äärelle.Elämä on yksinkertaista ja hyvää, ja hän muistaa lähettää postikortteja useille ystävilleen matkan eri etapeilta.

Valtameri kuvaa elämän yksinkertaisuutta ja rahan vallasta luopumista, joka samalla vapauttaa kokemaan asioita ilman kiirettä ja jatkuvaa painetta. Besacea voisi kuvata nykyajan nomadiksi, joka on tosin nykyään asettunut aloilleen perustettuaan pienkustantamon yhdessä avovaimonsa kanssa. Olisin kaivannut kirjaan jonkinlaista karttaa hänen matkareitistään, joka jää nyt Ranskaa tuntemattomana epäselväksi. Teos pursuaa ranskalaisia paikannimiä, jotka olisi ollut mukava sijoittaa kartalle.

Tekniset tiedot:
Besace, Daniel: Valtameri
Suomentaja: Leena Rantanen
ISBN: 978-952-260-219-0
Basam Books 2014
Nidottu, 171 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...