lauantai 9. heinäkuuta 2016

Leith, William: Pohjaton nälkä. Syöpön tunnustuksia

Miltä tuntuu, kun voisi syödä pohjattomasti eikä mikään tunnu riittävän? Tai kun vatsanseutu on kasvanut sellaisiin mittoihin, että on pakko alka Elää Väljästi? Tai kun on saanut laihdutettua niin paljon, että on imarreltu kuullessaan olevansa vain "paksukainen" entisten vielä solvaavampien nimitysten sijaan? Kaikesta tästä tietää ja kertoo toimittaja William Leith teoksessaan Pohjaton nälkä - syöpön tunnustukset.

Leith on ollut ylipainoinen kahdeksanvuotiaasta saakka - tai pikemminkin lihavat ja vähemmän lihavat kaudet ovat siitä lähtien vaihdelleet hänen elämässään säännöllisen epäsäännöllisesti. Brittiläinen Leith muutti tuolloin perheineen Kanadaan ja jäi sisäoppilaitokseen perheen muiden jäsenten asuessa milloin missäkin. Kanadassa Leith tutustui hampurilaisiin ja ranskalaisiin ja se oli kuin lähtölaskenta roskaruoan maailmaan, josta muodostui hänelle sittemmin samalla rakas ja raskas maailma, josta ulospääsy on ollut työn takana. Aina hän ei ole ulospääsyä halunnutkaan: Leithin ihmissuhteet vaikuttavat olleen häntä vahingoittavia ja juuri silloin hän on alkanut lihoa entistä enemmän. Jopa laihtuessaan merkittävästi hän ei ole saanut lähipiiristään kannustavia kommentteja, mikä on ajanut hänet lihomaan uudelleen. Leithin pistääkin lihomisensa mielellään ulkopuolisten tekijöiden syyksi ja pohjaton nälkä on kuin voima, jolle hän ei voi itse mitään.

Leith on siis toimittaja ja työnsä puitteissa hän on haastatellut henkilöitä erilaisten dieettien takana. Hän on mukana tuttavansa rasvaimussa ja haastattelee muita lihavia. Merkittävimmäksi henkilöksi hänen kannaltaan osoittautuu kuitenkin jo eläkeiän saavuttanut tohtori Atkins, jonka kehittävämän ruokavalion avulla Leithin onnistuu pudottaa painoaan merkittävästi ja pysyvästi - aina niin kauan kuin hän noudattaa Atkinsin dieettiä. Kirja vaikuttaakin olevan jonkinlainen Atkinsin dieetin mainospuhe, vaikka teoksessa käsitellään toki paljon muutakin. Ennen kaikkea teos voinee toimia vertaistukena muille nykyaikana painonsa kanssa kamppaileville ja laihemmille se valottaa terävällä tavalla lihavan arkea ja siinä jatkuvasti esille nousevia haasteita, joita asiaa tuntematon ei todennäköisesti tule ajatelleeksikaan.

Tekniset tiedot:
Leith, William: Pohjaton nälkä. Syöpön tunnustuksia
Suomentaja: Henry Tanner
ISBN: 978-951-31-2028-2
Tammi 2006
Sidottu, 317 s.
Kirjastoluokka: 59.5612

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...