sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Lindberg, Pirkko: Fukushima ikuisesti

Vuonna 2011 Fukushimassa Japanissa tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus on heittänyt synkän varjonsa Japanin nykypäivään ja pitkälle tulevaisuuteen. Kirjailija Pirkko Lindberg lähtee tutustumaan tilanteeseen paikan päälle ensin kääntäjä Mayu Saaritsan kanssa ja jatkaa sittemmin matkaa iranilaissyntyisen lehtimies Afshin Valinejadin opastuksella. Matkan aikana syntyy lukemattomia haastatteluja eri puolilta maata eri asemassa ja ammatissa toimivien japanilaisten kanssa, joilla jokaisella on useimmiten kriittinen näkemyksensä kerrottavanaan. Näiden haastattelujen ja matkakuvauksen pohjalta on syntynyt Lindbergin teos Ikuisesti Fukushima.

Lindberg on vieraillut Japanissa ensimmäisen kerran jo 1990-luvulla, ja tällä kertaa paluu maahan on kaikkea muuta kuin ilahtunut. Erityisesti Lindbergiä arveluttaa joka puolelle maata levinnyt ydinsäteily, joka on saastuttanut käytännössä enemmän tai vähemmän kaiken aina juomavettä myöten. On mahdotonta välttää saamasta itselleenkin säteilyannosta, ainakin jo meinaa liikkua ulkona ja syödä paikallisesti tuotettua ruokaa. Ja sitähän Lindberg matkansa aikana tekee, sillä hän haluaa elää kuten paikalliset, joilla ei ole pakomahdollisuutta saastuneesta kotimaastaan.

Haastattelujen aikana paljastuvat hätkähdyttävät asiat savat lukijankin hieraisemaan epäuskoisena silmiään; yhtenä Japanin valtiovallan toimenpiteenä kerrottakoon maan puhdistus saastuneimmilla alueilla noin kymmenen sentin syvyydeltä, jonka oletetaan tekevän sen asumisturvalliseksi myös lapsille. Fukushiman läheltä kodeistaan pakoon lähteneet ihmiset ovat saaneet valtionavustuksia uudelleen sijoittumiseksi, mutta "puhdistustoimenpiteiden" jälkeen heidän on velvollisuus palata asumaan entisille asuinsijoilleen uhalla, että muuten valtionavustus lakkaa. Tätä seikkaa ei muuta se, että radioaktiivista säteilyä mittaavat geigermittarit voivat huutaa vielä punaisena ja että lasten on pakko pysyä jatkuvasti sisätiloissa pysyäkseen edes kohtalaisen terveinä. Moni japanilainen on menettänyt hetkessä kaiken elämän järkkyessä sijoiltaan. Lindbergin teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen muistutus ydinvoiman käytön riskeistä myös Suomen kontekstissa, jossa muiden maiden esimerkkien vastaisesti suunnitelmissa on vain lisätä ydinvoiman käyttöä energiantuotannossa.

Tekniset tiedot:
Lindberg, Pirkko: Fukushima ikuisesti
Suomentaja: Pentti Saaritsa
ISBN: 978-952-268-167-9
Savukeidas Kustannus 2016
Nidottu, 232 s.
Kirjastoluokka: 48.184

1 kommentti:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta katsauksesta. Tämän kirjan aion lukea.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...