sunnuntai 3. heinäkuuta 2016

Virtanen, Rauli: Reissukirja. Matkalla kaikissa maailman maissa

Ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen lienee suomalaisille sen verran tuttu, ettei hän esittelyjä kaipaa. Moni tuntee hänet siitä, etä hän on vieraillut kaikissa maailman itsenäisissä valtioissa. Harvempi kuitenkaan tuntee hänen yli neljä vuosikymmentä jatkuneen uransa kaikkia vaiheita, joita hän käy läpi teoksessaan Reissukirja - matkalla kaikissa maailman maissa. Siinä Virtanen kertoo uransa alkuvaiheista aina nykypäivään saakka, mitä kaikkea on kokenut ja mitä kaikesta siitä kenties oppinut.

Virtanen aloitti ulkomaanseikkailunsa 1970-luvulla, jolloin hän aikoi ensin opiskella maantiedon opettajaksi, mutta päätyikin pian lukemaan journalismia ja kansainvälistä politiikkaa. Yliopisto-opinnot jäivät kesken Virtasen hakeuduttua Uuden Suomen ja sittemmen Suomen Kuvalehden ulkomaantoimittajaksi. Hän pääsi matkustamaan Etelä-Amerikkaan, jolle hän menetti heti sydämensä. Vähävarainen Virtanen matkusti sinne rahtilaivalla ja liikkui paikallisilla kulkuneuvoilla nukkuen missä milloinkin. Tuohon aikaan hän elätti itsensä kirjoittamalla ja myymällä juttujaan eri lehdille, joista hän sai vaihtelevan palkkion osoitettuna shekkinä siihen paikkaan, jossa sattui kulloinkin olemaan. Virtasen elintaso oli erittäin vaatimaton ja nälkä usein tuttuna vieraana. Kuin ihmeen kaupalla hän kuitenkin selviytyi matkustaessaan aina Pohjois-Amerikkaan saakka.

Tämän ensimmäisen matkakokonaisuuden jälkeen vuorossa ovat toiset maanosat, joista tehdyistä matkoista Virtanen ei raportoi samalla tarkkuudella kuin työuransa alkuvuosista. Selvää kuitenkin on, että Virtanen on vuodesta enemmän ulkomailla kuin kotimaassa ja hän hakeutuu erityisesti paikkoihin, joista muut yleensä pyrkivät pois. Journalistien tehtävä on raportoida erityisesti epäkohdista ja vaietuista aiheista sekä tyydytttää yleisön tiedonjano päivänpolttavista aiheista, joten Virtanen matkustaakin usein esimerkiksi sissijoukkojen mukana ja pääsee kontaktiensa avulla moniin paikkoihin, joihin tavallisilla ihmisillä ei ole asiaa. Teoksen keskivaiheilla hän kertookin löyhästi aikajärjestyksessä näistä kokemuksista. Teoksen loppupuolella hän kertoo puolestaan kootusti eri aiheista, joita hänen pitämillään luennoilla on noussut esiin. Niistä hänellä riittääkin sanottavaa ja näkemyksiä. Tämä teos on hyvinkin lukemisen arvoinen ja uskon, että Virtasta seuranneet ovat odottaneet tätä elämäkertamaista teosta jo hyvän tovin.

Tekniset tiedot:
Virtanen, Rauli: Reissukirja. Matkalla kaikissa maailman maissa
ISBN: 978-951-0-40494-2
WSOY 2014
Sidottu, 404 s.
Kirjastoluokka: 40.8

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...