lauantai 27. elokuuta 2016

Junttila, Niina: Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys

Suomi on yksinäisten ihmisten luvattu maa, ainakin mitä uutisiin ja tutkimuksiin on uskominen. Useissa tapauksissa yksinäisyys juontaa juurensa jo lapsuudesta: kun kavereita ei ole syystä tai toisesta saanut, jää malli ystävyyssuhteiden solmimiseksi omaksumatta, mikä voi vaikeuttaa ystävien ja elämänkumppanin saamista aikuisena.

Lasten ja nuorten keskuudessa yksinäiseksi itsensä kokevia on jopa joka viides. Junttilan teoksen sivuilta selviää lasten ja nuorten omakohtaisesti kertomana, millaista on joutua pysyvästi joukon ulkopuolelle, kun kukaan ei huomaa tai soita, kun ei ole ketään jonka kanssa jakaa ajatuksia ja asioita. Suuren prosenttiosuuden vuoksi yksinäisiä löytyy joka koulusta, ehkä jopa joka luokasta. Yksinäisyys voi olla luonteeltaan sosiaalista tai emotionaalista tai eräänlaista irrallisuuden tunnetta; yksinäisyyden tunnetta suurenkin joukon keskellä. Teoksessa pohditaan myös, miksi yksinäisyydestä on niin vaikea päästä eroon ja mitä kaikkia lieveilmiöitä yksinäisyyteen liittyy; yleimpinä näistä lienevät erilaiset sosiaaliset fobiat ja masennus. Voiko yksinäisyys periytyä ja mistä yksinäisyys ylipäätään johtuu? Kuinka yksinäisyyteen voisi puuttua? Mitä on tehtävissä? Junttila tarjoaa erilaisia näkökulmia myös näihin kysymyksiin.

Junttilan teos on yleistajuinen versio hänen samaa aihetta sivuavasta väitöskirjastaan. Aihe on ajankohtainen ja Junttila käsittelee sitä helposti omaksuttavalla tavalla. Ilmiön raadollisuus ja traagisuus nousee esille lukemattomissa lainauksissa, joissa lapset ja nuoret itse kirjoittavat siitä, millaista on olla yksinäinen ja miten se heidän elämässään näyttäytyy. Suositukseni tälle kirjalle!

Tekniset tiedot:
Junttila, Niina: Kavereita nolla. Lasten ja nuorten yksinäisyys
ISBN: 978-951-31-8165-9
Tammi 2015
Sidottu, 189 s.
Kirjastoluokka: 30.13

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...