sunnuntai 14. elokuuta 2016

Picoult, Jodi: Koruton totuus

Koruton totuus -romaanin tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltojen Pennsylvaniaan, tarkemmin sanottuna Paradisen amish-yhteisöön. Rauhaa rakastavien ja valtaväestön ulkopuolella elävien amishien rauha järkkyy, kun Fisherien maitotilalta löytyy kuolleena vastasyntynyt vauva. Kylässä muissa asioissa oleskellut asianajaja Ellie Hathaway saa jutun selvitettäväkseen.

Pian selviää, että pari kuukautta ennen laskettua aikaa syntynyt vauva on saanut surmansa todennäköisesti oman äitinsä aiheuttamana. Katie Fisher, kahdeksantoistavuotias amish-tyttö on tullut raskaaksi avioliiton ulkopuolella, salannut raskautensa ja synnyttänyt lapsensa salaa perheen navettaan. Itse surmatyötä hän ei tosin muista tehneensä ja vähitellen jutussa alkaa ilmetä muitakin epäselviä piirteitä, joita asianajaja Hathaway voi käyttää puolustuksena murhaoikeudenkäynnissä. Onko todella tapahtunut murha vai voiko lapsi olla saanut surmansa jonkin ennenaikaisen syntymän aiheuttaman fyysisen heikkouden vuoksi? Onko Katie Fisher ollut dissosiatiivisessa tilassa, jossa hän ei ole tiennyt, mitä on tehnyt? Miten asiaan suhtautuu Katien kihlattu Samuel, joka saa tietää tulevan vaimonsa maanneen toisen miehen kanssa? Miten amish-yhteisöstä erotettu Katien isoveli Jacob ja seitsemänvuotiaana kuollut pikkusisko Hannah liittyvät asiaan? Herää monta kysymystä, joihin löytyy vastauksia pala palalta. Asiassa aiheuttaa haasteita amishien tapa elää, joka poikkeaa valtaväestöstä ja jonka lainalaisuudet selviävät Ellie Hathawaylle vähitellen tapauksen käsittelyn edetessä. Tarinan yllätysmomentti säilyy loppuun saakka.

Tartuin tähän teokseen useasta eri syystä. Ensinnäkin Helmet-lukuhaastetta varten kirja on sopiva yli 500 sivun pituuden vuoksi. Tarinan keskiössä on amishien elämäntapa, joka vaikuttaa kiehtovalta ja joka aukeaa teoksen sivuilta käytännönläheisellä tavalla. Amishien rauhanomainen ja uskonnollinen elämä kieltää jyrkästi murhaamisen, mikä luo teoksen tarinalle jo alusta alkaen jännitteisen lähtökohdan. Moniulotteisesta tarinasta huolimatta uskon, että sen olisi saanut puserrettua lyhyempäänkin sivumäärään. Nyt kyseessä on todellinen lukuromaani, joka ei lopu kesken, mitä voi pitää näkökohdasta riippuen hyvänä tai huonona asiana.

Tekniset tiedot:
Picoult, Jodi: Koruton totuus
Suomentaja: Tytti Träff
ISBN: 978-951-23-4837-4
Karisto 2007
Sidottu, 511 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...