sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Fowler, Karen Joy: Olimme ihan suunniltamme

Olimme ihan suunniltamme on kieltämättä oiva nimi kuvaamaan tätä kirjaa ja sen sisältöä. Kirjan päähenkilö Rosemary, tai lyhyemmin Rose, kun tuntuu ajautuvan tilanteesta toiseen tai sellaisen kuvan hänen kerronnastaan ainakin saa. Perheen lapset Rosemary, Fern ja Lowell muodostivat aikoinaan kiinteän kolmikon, kunnes Fern ja Lowell katosivat. Nuorelle Roselle jää epäselväksi, mitä hänen sisaruksilleen on tapahtunut. Rose tuntee olevansa muutenkin poikkeava koulutovereidensa joukossa nyt, kun kiusaamiselta suojaava isoveli Lowellkin on poissa.

Vasta vuosia myöhemmin Rose tapaa isoveljensä uudelleen ja saa vastauksia kysymyksiinsä. Rose elää tuolloin täysi-ikäinen ja aloittanut opintonsa yliopistossa. Rosen taipumus ajautua erinäisiin tilanteisiin ei kuitenkaan ole kadonnut minnekään, ja Lowellin tapaamisen myötä lukijakin alkaa ymmärtää Rosen käyttäytymismallia paremmin. Ilmenee nimittäin, että Fern olekaan ihan perinteinen pikkusisko ja Lowelillakin on ollut omat pakottavat syynsä lähteä aikoinaan kotoa. Samalla selviää, miksi sisarusten kotona on ollut aikoinaan vierailevia yliopisto-opiskelijoita heidän professori-isänsä kutsumana ja miksi perhe on joutunut pohtimaan paljon ihmisen suhdetta muuhun luomakuntaan.

Teos on kirjoitettu Rosen näkökulmasta ja koska Rose on kirjan eri vaiheissa toisinaan viisivuotias, toisinaan yliopisto-opiskelija, on kerronta aika hyppelehtivää. Selvää on, että kirjassa ollaan monin paikoin suunniltaan, varsinkin jos perheen tapahtumia ajattelee nuoren Rosen näkökulmasta. Kysymykset saavat kuitenkin lopussa vastauksensa ja sisaruksetkin vielä mahdollisuuden nähdä toisensa. Kirjan juoniyllätys on varsin omalaatuinen, vaikkakin tarkemmin ajatellen lukija ei voi oikein muuta tältä perheeltä odottaakaan.

Tekniset tiedot:
Fowler, Karen Joy: Olimme ihan suunniltamme
Suomentaja: Sari Karhulahti
ISBN: 978-951-31-8537-4
Tammi 2015
Sidottu, 363 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...