sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Hakkarainen, Anna-Kaisa: Ihmeet tapahtuvat muille. Lapsettomuuspäiväkirja

Ensiksi täytyy ihmetellä kirjaston päätöstä sijoittaa Anna-Kaisa Hakkaraisen Ihmeet tapahtuvat muille - lapsettomuuspäiväkirja luokkaan 1.4 eli kertomakirjallisuus. Kyseessä ei mitä ilmeisimmin ole fiktiivinen kertomus lapsettomuudesta, vaan tottakin todempi tilitys siitä, mitä on odottaa vuosien ajan perheenlisäystä tietämättä syytä sille, miksi ei vain tärppää, vaikka kaiken pitäisi olla kunnossa. Tämän kirjan paikka olisi mielestäni luokassa 99.1 eli elämäkerrat ja muistelmat.

Hakkarainen on piirun alle kolmekymppinen alkaessaan vakavasti harkita oman lapsen hankkimista puolisonsa kanssa. Opinnot ovat takana ja työurakin siinä vaiheessa, että vauvalle olisi sopiva hetki tulla. Pian pariskuntaan aletaankin odottaa lasta, joka menee kuitenkin kesken jo alkuviikkoina. Vajaan vuoden yrityksen jälkeen pariskunta hakeutuu lapsettomuustutkimuksiin, joissa kummastakaan osapuolesta ei löydetä selittävää syytä lapsettomuudelle. Muutaman inseminaation jälkeen vuorossa ovat yhä rankemmat hoidot aina useampaa koeputkihedelmöitystä myöten. Kaikki tuloksettomia, kaikki yhtä raastavia. Kuukautisten alkaminen on aina yhtä rankkaa ja Hakkarainen joutuu hakeutumaan hoitoon myös lapsettomuuden aiheuttamien mielenterveydellisten ongelmien vuoksi. Siinä missä pariskunnan lähipiirissä muut saavat esikoisen, toisen ja kolmannenkin lapsen, ei Hakkaraisilla ole edes sitä ensimmäistä - ja se aiheuttaa tuskaa enemmän kuin perheellistymisessä onnistuneet voivat kuvitella. Pariskunta alkaa miettiä myös adoption mahdollisuutta, mutta sekin pojekti venyy Hakkaraisen ulkomaankomennuksen vuoksi ja byrokraattisten kuvioiden vuoksi. Seitsemän vuotta ilman kaivattua lasta on enemmän kuin kenellekään soisi.

Hakkarainen on ollut rohkea uskaltaessaan avata rehellisesti tuntojaan tämän kirjan sivuilla ja lähipiirissään ennen kirjan syntymistä. Lapsettomuus on edelleen vaiettu aihe ja monella on ajatus, että lapsia vain hankitaan silloin kun pariskunta on itse niin suunnitellut. Matkalla voi olla monta mutkaa eikä lopputulos ole silti toivottu, kuten Hakkaraisen esimerkki osoittaa. Tämä kirja sopii vertaistueksi lapsettomuudesta kärsiville, mutta yhtä hyvin se sopii lapsellisillekin lisäämään ymmärrystä ja hienotunteisempaa suhtautumistapaa niitä mahdollisia lähipiirin tuttavia kohtaan, jotka eivät ole olleet yhtä onnekkaita lapsihaaveidensa toteutumisen kanssa.

Tekniset tiedot:
Hakkarainen, Anna-Kaisa: Ihmeet tapahtuvat muille. Lapsettomuuspäiväkirja
ISBN: 978-952-5874-16-7
Helsinki-Kirjat 2010
Sidottu, 176 s.
Kirjastoluokka: 1.4

2 kommenttia:

  1. Assalamu alaykum tämä tieto kirjasta tuli tarpeen. Pitääpä lukea koska lapsettomuus on meillä nyt pinnalla. Kiitos :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...