sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Nieminen, Tommi: Vastaus on Intia

Mikä maa on maailman suurin demokratia? Missä maassa puhutaan satoja eri kieliä? Mikä maa on harppaamassa seuraavaksi supervallaksi? Vastaus on tietenkin Intia. Monien vastakohtien ja rikkaan historian kokeneessa valtiossa riittää ihmeteltävää vielä senkin jälkeen, kun siitä on luullut tietävänsä lähes kaiken. Näiden asioiden äärelle lukijan vie Tommi Nieminen teoksellaan Vastaus on Intia. Nieminen on toiminut Helsingin Sanomien Intian-kirjeenvaihtajana Delhissä vuosina 2010-2011, minkä lisäksi hän on tehnyt maahan useita eri raportointimatkoja vuosien 2004-2014 välillä.

Nieminen on koonnut teokseensa aiheita vähän sieltä sun täältä, tai sellaisen ensivaikutelman teos antaa. Hän käy läpi Intian 29 osavaltiota niiden erityispiirteiden mukaan, kertaa pääpiirteittäin maan historiaa ajalta ennen itsenäistymistä ja sen jälkeen, kertoo hindunationalismista, kastilaitoksesta, tuloeroista, valtavasta väetönkasvusta ja uusrikkaiden elämästä. Kerronnassa on mukana miellyttävä omakohtaisuuden tuntu, sillä Nieminen on saanut ujutettua mukaan omia arjen kokemuksiaan ja kohtaamisiaan eri ammateissa ja yhteiskuntaluokissa toimivien intialaisten kanssa. Niitä hänellä toimittajana riittää, vaikka hän ammattinsa vuoksi on myös saanut kokea sen varjopuolet.

Vastaus on Intia tuo Intian nykypäivään, taustoja unohtamatta. Lukija pääsee kurkistamaan lähes 1,25 miljardin ihmisen valtion arkeen pintaraapaisun verran. Ehkä tärkein havainto on se, että monessa suhteessa kyse on monenkirjavasta maasta, jossa ei ole olemassa yhtä intialaista tapaa olla, elää ja ajatella. Nieminen on tuonut ansiokkaasti esille Intian monimuotoisuuden eikä pyrikään vastaamaan kaikenkattavasti. Uusia näkökulmia ja nykyajan ilmiöitä hän onnistuu tuomaan esiin, mitä pidän tämän kirjan tärkeimpänä antina.

Tekniset tiedot:
Nieminen, Tommi: Vastaus on Intia
ISBN: 978-952-5557-68-8
HS Kirjat 2015
Sidottu, 351 s.
Kirjastoluokka: 48.132

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...