sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Rämö, Matti: Polkupyörällä Jäämerelle. Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita

Matti Rämö on jälleen satulan päällä; tällä kertaa hän suunnistaa Suomen ja Venäjän pohjoisosien kautta Jäämerelle Norjaan. Sieltä matka jatkuu Norjan ja Suomen Lapin kautta Ruotsin pohjoisosiin ja Uumajasta lautalla takaisin Suomeen ja lopulta Helsinkiin.

Kuuden viikon urakan aikana Rämö polkee yhteensä yli 4 500 kilometriä. Jo tutuksi käyneeseen tapaan Rämö on kirjannut havaintojaan ylös yksityiskohtaisella tarkkuudella ja hän on pitänyt matkan varrella myös samansisältöistä blogia YLE:n sivuilla. Rämö on kirjannut joka matkapäivän osalta poljetut kilometrit ja paikkakunnat sekä kulutetut eurot. Päiväkirjan sivuilta selviävät myös pyöräilyolosuhteet, tässä tapauksessa pohjoiseen kohti koko ajan viilenevät sellaiset. Jäämerelle tullessa on varsinkin öisin jo niin koleaa, että Rämö joutuu turvautumaan sisämajoitukseen useammankin kerran. Päivälämpötiloissakaan ei ole usein hurraamista ja hyvät varusteet tulevat tarpeeseen.

Rämölle yksin polkeminen on terapeuttista ja sosiaalisen kanssakäymisen tarvetta hän saa tyydytettyä yöpyessään sisämajoituksessa ja tavatessaan muita pyöräilijöitä. Parhaimmillaan Rämö ajautuu pyöräillessään elämän olemusta mietiskelevään mielentilaan. Pyöräillessä luontokin tulee lähelle aivan eri tavalla kuin vaikkapa auton ratista käsin; Nikelin tai Kiirunan kaivosalueen kovia kokenut ympäristö ja Lapin hakkuuaukeat luovta synkän kuvan ihmisluonnosta. Onneksi matkan varrelle mahtuu myös paljon huikaisevia maisemia. Tämän kirjan luettuaan tuntee käyneensä Jäämeren rannalla itsekin.

Tekniset tiedot:
Rämö, Matti: Polkupyörällä Jäämerelle. Tupasvillaa, poroja ja tuntemattomia sotilaita
ISBN: 978-952-492-582-2
Minerva Kustannus 2012
Sidottu, 375 s.
Kirjastoluokka: 41

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...