sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Jäntti, Essi (toim.): Täyttä elämää ADHD:n kanssa

ADHD on aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö, neuropsykiatrinen oireyhtymä, joka arvioidaan olevan noin yhdellä oppilaalla jokaista koululuokkaa kohti. ADHD-oireita ovat tarkkaamattomuus, yliaktiivisuus ja impulsiivisuus, jotka voivat esiintyä erilaisina yhdistelminä henkilöstä riippuen. Tämän vuoksi ADHD-oireiset tuntuvat olevan aina menossa ja tekevän asioita ennen niiden harkitsemista.

Teoksessa Täyttä elämää ADHD:n kanssa pääsevät ääneen tätä oireyhtymää sairastavat henkilöt sekä heidän vanhempansa. Teoksen pääosa on käytetty aikuisten ADHD-oireisten omakohtaisille kertomuksille, jossa kukin kertoja on saanut omin sanoin kertoa elämästään ADHD:n kanssa siinä laajuudessa kuin on itse halunnut. Kirjoitusten taso onkin vaihteleva; jotkut tarinat ovat jäsenneltyjä ja kirjakielellä kirjoitettuja, kun taas osa on puhekielisempiä ja suppeampia. Lähes joka tarinassa käsitellään kuitenkin henkilön lapsuutta, nuoruutta ja aikuisuutta ADHD:n kanssa. Tämän osuuden jälkeen vanhemmat ovat saaneet kertoa ADHD-oireisista lapsistaan ja usein varsin värikkäästä ja tapahtumarikkaasta arjesta näiden kanssa. Vielä viimeiseksi kouluikäiset lapset ovat päässet tämän kirjan sivuille omine lyhyine lainauksineen.

ADHD on oireyhtymänä ollut minulle tähän saakka melko etäinen tuttavuus. Termi on ollut minulle aikaisemminkin tuttu ja tuonut mielikuvan jatkuvasti liikkuvasta, rauhattomasta henkilöstä. Tässä teoksessa tosiaankin sattuu ja tapahtuu, mikä vahvistaa aikaisempaa mielikuvaani. Monelle kirjoittajalle on ollut vaikeaa ymmärtää itseään ja erilaisuuttaan suhteessa muihin, joten diagnoosin saaminen ja lääkityksen aloittaminen on ollut useimmissa tapauksissa helpottavaa. Moni on tosin sinnitellyt aikuisikään saakka saamatta apua ongelmiinsa, sillä diagnosoimattomia henkilöitä on joukossa paljon. Samalla selviää, että oikean diagnoosin saaminen voi olla vaikeaa ja että ongelmien tiedostaminen ei läheskään aina tarkoita sitä, että niihin saisi ajoissa apua. Teos sopii vertaistueksi muille ADHD-oireisille ja heidän läheisilleen sekä lukemistoksi kasvatus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Tekniset tiedot:
Jäntti, Essi (toim.): Täyttä elämää ADHD:n kanssa
ISBN: 978-951-23-5958-5
Karisto 2016
Nidottu, 307 s.
Kirjastoluokka: 59.55

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...