sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Brizzi, Fausto: 100 onnen päivää

Mitä sinä tekisit, jos sinulla olisi sata elinpäivää jäljellä? Tämän kysymyksen eteen joutuu nelikymppinen italialainen Lucio, jonka maksasta löytyy kuuden senttimetrin mittainen syöpäkasvain. Lääkäri lupailee hänelle sata elinkelpoista päivää ennen kuin olo muuttuu niin tukalaksi, että h-hetki on käsillä.

Lucio päättää käyttää jäljellä olevat päivänsä parhaalla mahdollisella tavalla. Ensimmäisenä päämääränään Lucio pitää sovinnon tekemistä vaimonsa Paolan kanssa. Lucio on nimittäin jäänyt kiinni syrjähypystä juuri ennen syöpälöydöstä, joten perhetilanne ei ole paras mahdollinen. Lucio majailee appiukkonsa konditorian takahuoneessa - majapaikka on hyvin ihanteellinen herkullisten munkkirinkilöiden vuoksi, joiden veroista herkkua ei ole vielä keksitty.

Kirjassa käydään lähtölaskentaa sadasta nollaan. Ei voi sanoa, että aivan jokainen noista päivistä olisi onnellinen, mutta kuoleman lähestyessä ne saavat kuitenkin uudenlaista merkityksellisyyttä. Lucio viettää aikaa lastensa ja ystäviensä kanssa, irtisanoutuu työstään kuntosalilla, suunnittelee ja toteuttaa pienimuotoisen interrailin kavereidensa kanssa ja päätyy lopuksi järjestämään perheelleen viimeisen yhteisen lomamatkan. Sen päätteeksi Lucion vaimo matkustaa perheen kahden lapsen kanssa takaisin Italiaan ja Lucio puolestaan suuntaa matkansa Sveitsiin, jossa hän on varannut itselleen paikan eutanasiaklinikalta.

Kirja on kirjoitettu niin humoristiseen sävyyn, että on vaikea kuvitella kyseessä olevan muuta kuin keksitty tarina. Toki on mukavaa vaihtelua, etä kuolemaa lähestytään tällä kertaa kepeään sävyyn tavanomaisten syvällisten elämäntarkoitusta luotaavien romaanien tai muistelmien sijaan. Tässä teoksessa on elämänvirtaa loppuun saakka.

Tekniset tiedot:
Brizzi, Fausto: 100 onnen päivää
Suomentaja: Lotta Toivanen
ISBN: 978-951-20-9570-4
Gummerus 2016
Sidottu, 412 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...