sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Peltonen, Leeni: Valvomo. Kuinka uneton oppi nukkumaan

Unettomuus vaivaa ainakin ajoittain joidenkin arvioiden mukaan jopa joka viidettä suomalaista. Yksi pitkäaikaisesti unettomuudesta kärsineistä on Leeni Peltonen, Kotilieden päätoimittaja. Peltonen kertoo teoksessaan Valvomo - kuinka uneton oppi nukkumaan kokemuksistaan reilun kahden vuoden ajalta yrittäessään löytää apua ongelmaansa.

Peltonen tietää mistä kirjoittaa kirjoittaessaan unettomuudesta. Unettomuus on ollut osa hänen elämäänsä koko ajan, mutta vasta työterveyslääkärillä käydessään hän havahtuu siihen, että vaivalle on myös mahdollista tehdä jotakin. Unilääkkeet ja muutkin lääkkeet ovat tulleet hänelle tutuksi jo vuosia aikaisemmin, mutta niiden riippuvuutta aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi Peltonen on yrittänyt pärjätä niitä ilman. Nyt hän tutustuukin vaihtoehtoisiin hoitotapoihin ja päättää käyttää yhden lomaviikon unettomuutta tutkineiden asiantuntijoiden haastattelemiseen.

Valvomo on hyvin henkilökohtaiseen otteeseen kirjoitettu teos, vaikkakin mukana on myös tietokirjamaisuutta erilaisten tietolaatikoiden muodossa. Pääosassa ovat kuitenkin Peltosen omat kokeilut erilaisten unettomuuden hoitomuotojen parissa, joista mainittakoon erilaiset terapiat, unipäiväkirjan pitäminen, mindfullness ja tutkimukset uniklinikalla. Osasta näistä on Peltoselle apua, vaikka mikään niistä ei poista unettomuutta kokonaan. Peltosen kanssasisarille ja -veljille teoksessa on joka tapauksessa paljon vinkkejä siihen, mistä apua voi lähteä hakemaan - ainakin jos on valmis maksamaan siitä. Muille lukijoille teos on oiva hyppäys unettoman maailmaan, jota on vaikea kuvitella, ellei ole sitä itse kokenut.

Tekniset tiedot:
Peltonen, Leeni: Valvomo. Kuinka uneton oppi nukkumaan
ISBN: 978-951-1-29141-1
Otava 2016
Sidottu, 240 s.
Kirjastoluokka: 59.32

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...