lauantai 23. syyskuuta 2017

Marsh, Henry: Liv, död och hjärnkirurgi. En neurokirurgs memoarer

Pitkän uran neurokirurgina tehnyt brittiläinen Henry Marsh kertoo teoksessaan Liv, död och hjärnkirurgi - en neurokirurgs memoarer uransa mieleenpainuneimmista leikkauksista. Omaa praktiikkaa ja myös julkisella puolella Lontoossa kirurgina toiminut Marsh on eläkeiän saavutettuaan nähnyt ja kokenut monenlaista; teoksen eri luvut on nimetty erityyppisten aivokasvainten ja muiden neurokirurgista vaativien vaivojen mukaan.

Ehkä herättävintä tässä teoksessa on se, että kirurgin työ on jatkuvaa päätösten tekoa henkilökohtaisen kokemuksen tuoman arviointikyvyn perusteella. Joskus leikkaus on tehtävä potilaan tai tämän omaisten pyynnöstä, vaikka kirurgin oman näkemyksen mukaan siitä ei ole potilaalle mainittavaa hyötyä, vaan pikemminkin haittaa. Omia haasteita on aiheuttanut se, että vähitellen ylilääkäriksi siirryttyään Marshilla on ollut joukko vasta työtään opettelevia lääkäriopiskelijoita, joiden työtä seuratessaan Marsh kertoo stressaavansa enemmän kuin ollessaan itse veitsen varressa. Marsh on toiminut myös Ukrainassa paikallisessa sairaalassa kirurgina osana projektia, joka ainakin minulle jäi hieman epäselväksi.

Teos on hyvin pitkälle Marshin työelämään ja uraan painottuva; yksityiselämäänsä hän ei juurikaan raota. Kirjan loppua kohti hän alkaa pohtia enemmän myös kuolemaa esimerkiksi oman äitinsä poismenon myötä. Joutuupa hän itsekin omaan sairaalaansa kipsattavaksi, mutta silloinkin hänellä on työstään etua - lääkäri kun tietää, miten saada parasta hoitoa kollegaltaan vaikka keskellä viikonloppua. Kerrontaa olisi kenties voinut tiivistää jonkin verran, mutta aiheesta kiinnostuneelle teos valottaa kyllä mielenkiintoisesti neurokirurgin arkea.

Tekniset tiedot:
Marsh, Henry: Liv, död och hjärnkirurgi. En neurokirurgs memoarer
Alkuperäinen nimi: Do No Harm. Stories of Life, Death and Brain Surgery
ISBN: 978-91-7461-401-5
Lind & Co 2015
Sidottu, 287 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...