tiistai 24. lokakuuta 2017

Hjelm, Fredrik: Vad händer med Kalle. En pappa berättar

Carl, tuttavallisemmin Kalle, on päiväkotia käyvä ruotsalaispoika.Eräänä päivänä lastentarhanopettaja haluaa keskustella Kallesta tämän vanhempien kanssa. Vaikka Kallen vanhemmat ovat sitä jo jossakin mielensä syvyyksissä osanneet jo aavistella, on keskustelun aihe silti yllätys, järkytyskin. Kalle ei ole niin kuin muut lapset.

Kalle on alkanut vetäytyä kuoreensa eikä enää osoita kiinnostusta kommunikoida ja leikkiä muiden lasten ja aikuisten kanssa samaan tapaan kuin aikaisemmin. Hän unohtaa jo oppimiaan sanoja ja käyttäytymistapoja. Sana 'autismi' tulee mukaan yhä useammin, kun Kallen isä yrittää etsiä tietoa ja apua pojalleen. Alkaa tapahtumaketju, jonka seurauksena kuvioon astuvat mukaan niin lastenneuvolan psykologi kuin päiväkodin henkilökunta ja lopulta myös kuntoutushenkilöstöä.

Teos on kirjoitettu erityisesti Kallen isän näkökulmasta ja kuvastaa niitä tunteita ja prosesseja, joita vanhemmat joutuvat käymään läpi, kun heidän lapsellaan epäillään ja todetaan autismi. Kirosanoja ja turhautumista ei puutu, mutta ei myöskään pieniä ilon ja onnen hetkiä, kun kuntoutus alkaa tuottaa tulosta ja Kalle pystyy tuottamaan uudestaan yhden kokonaisen tunnistettavan ja asiayhteyteen sopivan lauseen. Ja vaikka Kallella todetaankin autismi, on hän syvällä sisimmässään edelleen se sama iloinen ja upea poika kuin ennen diagnoosia ja kuntoutusrumban alkamista.

Tämä teos on parhaimmillaan vertaistukea muille autismin kirjon diagnoosin saaneiden lasten vanhemmille.

Tekniset tiedot:
Hjelm, Fredrik: Vad händer med Kalle. En pappa berättar
ISBN: 978-91-44-09507-3
Studentlitteratur 2014
Nidottu, 185 s.
Kirjastoluokka: 59.561

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...