torstai 12. lokakuuta 2017

Stoner, William: Stoner

"Unohdetuksi klassikoksi" nimetty William Stonerin Stoner ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1965, mutta jäi suhteellisen myönteisestä arviosta huolimatta unohduksiin, kunnes koki uuden tulemisen muutama vuosi sitten. Monien kehujen saattelemana päätin itsekin nyt lukea tämän teoksen.

Teos kertoo elämänkerran omaisesti, joskin ilmeisesti fiktiivisesti 1890-luvun lopussa ja 1900-luvun alkuvuosikymmeninä eläneestä William Stonerista, joka osoittautuu vanhempiensa toiveiden vastaisesti "lukumieheksi" ja pääsee opiskelemaan Missourin yliopistoon englannin kieltä ja kirjallisuutta. Maatilan poikana kasvaneena hänen vanhempansa antavat kuitenkin pian siunauksensa poikansa opinnoille, joissa Stoner menestyy ja joissa hän etenee opettajan virkaan saakka.

Hiljainen introvertti, sellainen Stoner on luonteeltaan. Hän ei tee itsestään isoa numeroa, vaan vaimon löydettyään ja tämän kanssa tyttären saatuaan kasvattaa hänet vähäeleisesti itsensä tyyliseksi rauhalliseksi omissa oloissaan viihtyväksi tytöksi. Kasvatusasioissa tuleekin vaimon kanssa aavistuksen verran kinaa, sillä vaikka Stonerin vaimo jättäytyykin pitkäksi aikaa taka-alalle, ottaa hän myöhemmin ohjat käsiinsä ja vie perheen tytärtä sosiaalisempaan suuntaan. Samalla Stoner opettaa, vuosikymmenien ajan samalla rutiinilla. Töiden kautta hän löytää myös uuden rakkaudenkohteen, joka kannattelee Stoneria eteenpäin, mutta päättyy pettymykseen.

Stoner on kertomuksena hieno juuri vähäeleisyyden ja kerronnan selkeyden vuoksi. Samalla se on tietynlainen ajankuvaus viime vuosisadan alusta, jolloin sotavuodet vaikuttivat myös Stonerin elämään. Klassikoksi en tätä teosta osaisi ehkä itse luonnehtia, mutta teoksen akateeminen älykkyys kyllä viehättää.

Tekniset tiedot:
Stoner, William: Stoner
Suomentaja: Ilkka Rekiaro
ISBN: 978-952-279-112-2
Sidottu, 350 s.
Bazar Kustannus 2015
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...