tiistai 14. marraskuuta 2017

Dosa, David: Sjukhuskatten Oscar. En vanlig katt med en ovanlig gåva

Geriatrian erikoislääkäri David Dosa työskentelee Steere Housen hoivakodissa Rhode Islandilla ja näkee päivittäin elämän ehtoopuolella olevia potilaita, joista käytännössä kaikille Steere House on viimeinen etappi ennen tuonpuoleista. Hoivakodissa asuu ihmisten lisäksi myös muutamia eläimiä, joista erityishuomion nyt arvioitavana olevassa kirjassa Sjukhuskatten Oscar - en vanlig katt med en ovanlig gåva (Making Rounds with Oscar) saa Oscar, hurmaavan harmaa kissa.

Oscarilla on joillekin eläimille ominainen tapa ennustaa ihmisen kuolema; niinpä se hakeutuukin kuolevan potilaan sängyn luokse eikä lähde sieltä ennen kuin hautausurakoitsija on poistunut paikalta vainajan kanssa. Näin käy kerta toisensa jälkeen, ja pian tohtori Dosakin huomaa Oscarin erikoisen käytöksen. Dosa alkaa haastatella hoivakodin asukkaita ja näiden omaisia saadakseen lisätietoa Oscarista. Näistä kertomuksista ja Dosan kuvaamasta hoivakodin arjesta on tämä kirja tehty.

Teos on lämminhenkinen kuvaus eläinten vaikutuksesta erityisesti elämän loppupuolella olevien ihmisten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Se kuvaa hoivakodin arkea, jonka kiinteä osa on kuolema ja omaisten surun kohtaaminen. Eläimet voivat tehdä sen ainakin jollakin tapaa helpommaksi kestää, ja tässäkin tapauksessa Oscar tuntuu olevan myös monelle eläimiä ennen kavahtaneelle tervetullut seuralainen.

Tekniset tiedot:
Dosa, David: Sjukhuskatten Oscar. En vanlig katt med en ovanlig gåva
Alkuperäinen nimi: Making the Rounds with Oscar
Ruotsintaja: Lottie Eriksson
ISBN: 978-91-87301-60-5
Sidottu, 214 s.
Bokfabriken 2010
Kirjastoluokka: 67.452

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...