maanantai 25. joulukuuta 2017

Backman, Fredrik: Mies joka rakasti järjestystä

Tämä kirja kertoo ruotsalaisesta Ovesta ja siitä, millaista on elää tomppeleiden ympäröimänä. Oven mukaan kun kaikki asiat menevät vinksalleen, ellei niissä ole mitään järjestystä. Hän on asunut samalla rivitaloalueella viimeiset neljäkymmentä vuotta, käynyt työssä olematta päivääkään sairauslomalla, maksanut veroja ja tehnyt muutenkin kaiken niinkuin kuuluu. Hän herää joka aamu varttia vaille kuusi, ja pian tämän jälkeen hän onkin jo päivittäisellä tarkastuskierroksellaan taloyhtiön pihalla.

Eivät kaikki asiat Oven elämässä ole aina menneet niin kuin hän olisi toivonut. Oven elämässä oli nainen, pitkään hänen aviopuolisonaan ollut Sonja. Monet kuvasivat Sonjaa ja Ovea toistensa vastakohdiksi, sillä siinä missä Sonja näki kaikessa jotakin positiivista ja sai opettajan ammatissaan toivottomimmankin tapauksen lukemaan innolla Shakespearea, oli Ove käytännön ja periaatteen mies, joka ymmärsi lähinnä ruuvimeisseleiden ja betoniputkien päälle. Ja Saabin, sillä se on ainoa automerkki, jolla kunnon mies voi ajaa. Bussimatkalla Espanjassa Sonja kuitenkin loukkaantuu vakavasti ja perheenlisäyskin jää siitä syystä vain haaveeksi. Eräänä päivänä Sonja myös kuolee.

Ove haluaa seurata hänen perässään, mutta sitä ennen on ruuvattava koukku kattoon. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä naapurustossa tapahtuu niin paljon toimenpiteitä vaativia asioita, että Oven itsemurhan toteuttaminen vääjäämättä venyy. Kaikki menisi yksinkertaisesti sekaisin, jos Ove ei olisi pitämässä järjestystä. Vähitellen Ovenkin sydän kuitenkin heltyy ja hänestä alkaa löytyä inhimillisyyden merkkejä.

Mies joka rakasti järjestystä on hulvatonta luettavaa. Vaikka tarina on rakennettu vahvasti huumoriin tukeutuen, on pinnan alla havaittavissa myös syvempiä tunteita ja koskettava rakkaustarina. Suositukset tälle teokselle.

Tekniset tiedot:
Backman, Fredrik: Mies joka rakasti järjestystä
Suomentaja: Riie Heikkilä
ISBN: 978-951-796-918-5
Atena Kustannus 2013
Sidottu, 383 s.
Kirjastoluokka: 1.4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...