sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Krakauer, Jon: Into the wild

Into the wild on dramaattisen ja valitettavan lyhyen elämän eläneen Chris McCandlessin elämäkerta. McCandless osoitti jo lapsena idealistin merkkejä eikä suostunut kompromissseihin. Hän inhosi sitä, että häntä yritettiin neuvoa tai pakottaa tekemään jotakin. Älyä häneltä ei kuitenkaan puuttunut, ja niinpä hän valmistuikin erinomaisin arvosanoin Emory Universitystä vuonna 1990. Pian valmistumisensa jälkeen McCandless hävisi jäljettömiin.

McCandless, joka muutti sittemmin nimekseen Alexander (Alex)  Supertramp, oli matkustanut vanhalla autollaan pitkin Yhdysvaltoja heti, kun pystyi. Vähitellen hän muuttui yhä introvertimmaksi ja yksinkertaisesti tarvitsi aikaa itselleen poissa muusta yhteiskunnasta. Tällaiselle matkalle hän lähti myös yliopistosta valmistumisensa jälkeen, tosin ilman autoaan. Selvisi myös, että hän oli lahjoittanut koulutukseensa varatut säästöt hyväntekeväisyyteen ja kulki idealisminsa mukaisesti vain selkärepullinen omaisuutta mukanaan. Erityisesti Alaska kiehtoi häntä, ja sinne hän suuntasi myös viimeiseksi jääneelle matkalleen. Hirvenmetsästäjät löysivät hänet erämaasta ilmeisesti nälkään kuolleena vuonna 1992.

Into the wild on kirjoitettu pitkälti McCandlessin päiväkirjamerkintöjen pohjalta höystettynä hänen matkansa aikana tapaamiensa ihmisten kertomuksilla. McCandless eli suurimman osan ajastaan yhteiskunnan ulkopuolella ja palasi ihmisten pariin lähinnä vain silloin, kun tarvitsi väliaikaisen työn esimerkiksi McDonalds'issa kerätäkseen rahaa välttämätöntä toimeentuloa varten. Sivullisten mukaan hän oli loppuun asti yksinkertaisen elämän nimeen vannova, kiehtova matkalainen. Lopulta erämaa osoittautui hänen kohtalokseen.

Joissakin arvioissa tätä teosta on luonnehdittu uuden ajan klassikoksi ja kieltämättä sellaisia merkkejä on havaittavissa.McCandless on henkilönä kiehtova, ja hänen aikainen kuolemansa on omiaan lisäämään hohtoa hänen sädekehäänsä. Teos on ehdottomasti lukemisen arvoinen ainakin kaikille niille, jotka ovat aiemmin vakuuttuneet esimerkiksi Henry Thoreaun elämänarvoista - Thoreaun, jota tässäkin kirjassa siteerataan muiden yksinkertaisen elämän puolestapuhujien ohella.

Tekniset tiedot:
Krakauer, Jon: Into the wild
ISBN: 978-0-330-35169-0
Pan Books 2011
Nidottu, 206 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...