lauantai 17. helmikuuta 2018

Seierstad, Åsne: Two sisters

Kaksi somaliaslaistaustaista, norjalaistunutta tyttöä.  Muslimiperhe, joka harjoittaa uskoaan mutta ei mitenkään radikaalisti. Kunnes perheen tyttäret Ayan ja Leila yläasteikäisinä tutustuvat radikaaliin islamiin ja näkevät oman ja perheensä elämän maallistuneena ja islamin vastaisena. Muutaman vuoden perehdyttämisen seurauksena tytöt näkevät ainoaksi mahdollisuudekseen matkustaa Syyriaan rakentamaan islamilaista kalifaattia. Perheelleen he kertovat asiasta vasta siinä vaiheessa, kun ovat jo matkalla Syyrian rajalla.

Isä Sadiq matkustaa suoraan Turkkiin ja sieltä Syyriaan tarkoituksenaan hakea tytöt takaisin. Järjen puhuminen ei kuitenkaan auta, tyttöjä ei löydy ja hän joutuu palaamaan tyhjin käsin takaisin. Perhe ei anna periksi, ja silloin tällöin he kuulevat sanan tai toisen tyttäristään, jotka elävät ainakin aluksi hyvinkin tyytyväisen oloisina uudessaan asuinmaassaan paikan päällä avioituneiden miestensä kanssa. Tyttärille syntyy Syyriassa lapsia määrä, josta on vaikea pitää lukua. Norjaan jääneiden vanhempien ja perheen muiden sisarusten elämä jatkuu päällisin puolin melko normaalina, kunnes perheen äiti Sara matkustaa lapsineen takaisin Somaliaan ja pyytää miestään tekemään vain yhden asian: tuomaan tyttäret takaisin.

Åsne Seierstadin teoksessa seurataan jännitysnäytelmän tavoin perheen isän kamppailua saada tyttärensä takaisin perheen pariin. Kirjassa taustoitetaan tyttärien radikaalien ajatusten kehittymistä nyky-Norjassa, jossa päällisin puolin kunnolliset tyttäret näkevät elämänsä liian maallistuneena. Ei elämä Syyriassakaan ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista: vaikka toimeentulo järjestyy edullisesti, käydään maassa jatkuvasti taisteluita, jotka saavat ihmiselämän vaikuttamaan halvalta. Seierstad kuvaa onnistuneesti kunkin perheenjäsenen ajatuksia ja kokoaa paketin, joka herättää ajattelemisen aihetta pitemmäksikin aikaa.

Tekniset tiedot:
Seierstad, Åsne: Two sisters
Kääntänyt:
ISBN: 978-0-349-009-04-9
Virago, 2018
Nidottu, 464 s.
Kirjastoluokka: 99.1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...