tiistai 29. heinäkuuta 2014

Huor, Jesper: Talebaneja odotellessa

Ruotsalainen toimittaja Jesper Huor kertoo teoksessaan Talebaneja odotellessa nyky-Afganistanista omien haastattelumatkojensa perusteella. Huorille Afganistan on hänen haastateltavansa sanoja lainaten kuin huumetta: kerran siellä käynyt palaa sinne aina uudelleen. Jollakin omalaatuisella tavalla maa vetää häntä puoleensa, ja nyt arvioitavana olevaan teokseen on kerätty kiinnostavimpia paloja hänen matkojensa varrelta maassa, jonka moni luulee tuntevansa sen saaman suuren mediahuomion vuoksi, mutta joka näyttää päivittäin uudet yllätävät kasvonsa.

Teoksen aluksi Huor on kerännyt yleistietoa Afganistanin historiasta. Se tarjoaa jonkinlaisen pohjan seuraaville luvuille, jotka seuraavat löyhästi hänen matkojaan maan Afganistanin eri osissa. Huorin periaatteena vaikuttaa olleen haastatella mahdollisimman omaperäisiä ihmisiä, sillä sivujen väliin mahtuu vierailu hasispiipun äärellä aikaa viettävien miesten luona, juttua tuhotuista Buddha-patsaista ja maassa asuvien juutalaisten ja ateistien haastatteluja. Teoksen otsikon mukaisesti suuren huomion saavat myös talebanit, jotka ovat vaikuttaneet monin tavoin siihen, millaista Afganistanissa on nykyään.

Tätä teosta voi lukea tunnelmakuvauksina maasta, jota on kuvattu kirjallisuudessa ja mediassa jo runsaasti, mutta jolla on vielä annettavaa. Joihinkin toisiin lukemiini teoksiin verrattuna Huor on jättänyt oman osuutensa jopa hyvinkin taka-alalle ja antanut haastataltavien päästä oikeuksiinsa. Vaikka teos koostuu melko pitkälle yksittäisistä haastatteluista ja henkilöiden esittelyistä, ratkaisu tuntuu kuitenkin toimivan ja teos vie mukanaan loppuun saakka.

Tekniset tiedot:
Huor, Jesper: Talebaneja odotellessa
Suomentaja: Riikka Toivonen
ISBN: 978-952-264-099-4
Into Kustannus 2011
Nidottu, 230 s.
Kirjastoluokka: 48.11

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...