lauantai 14. maaliskuuta 2015

Nordberg, Jenny: Kabulin tyttöjen salaisuus. Vaietun vastarinnan jäljillä Afganistanissa


Afganistanissa sukupuolten välinen ero on konkreettisempi ja merkittävämäpi kuin monessa muussa maassa. Poikia synnyttävää naista arvostetaan, ja pojille on suotu huomattavasti enemmän vapauksia ja etuoikeuksia kuin tytöille. Poika on perheen tulevaisuudenturva, joka voi jo melko nuorena toimittaa perheen naisten puolesta erinäisiä asioita ja käydä töissä perheen toimeentulon turvaamiseksi. Afganistanissa on kuitenkin myös kolmas vaihtoehto: tyttö, joka kasvatetaan väliaikaisesti poikana.

Ruotsista kotoisin oleva toimittaja Jenny Nordberg löysi Afganistanin-matkallaan kansallisesti ja kansainvälisesti vaietun ilmiön, joka kertoo jotakin olennaista tyttönä ja naisena kasvamisesta yhdessä maailman suljetuimmissa ja sukupuolierotelluimmista valtioista. Bacha posh -ilmiönä tunnettu tyttöjen kasvattaminen poikina on osoittautunut monessa perheessä käytännön välttämättömyydeksi asioiden hoitamiseksi ja sosiaalisen statuksen nostamiseksi perheissä, joissa on vain tyttölapsia. Joissakin tapauksissa tyttöä voidaan kasvattaa poikana myös siksi, että se koetaan taikavoimaksi, jonka avulla perheen vaimo saa myöhemmin poikavauvan. Ilmiö vaikuttaa Nordbergin kertoman mukaan yllättävän laajalta, joskin se tunnetaan historian saatossa myös muista yhteiskunnista. Ilmiö ei ole kuitenkaan millään muotoa julkisesti tunnustettu, vaikka bacha posh -lasten perheiden lähipiiri onkin usein asiasta perillä.

Nordbergin teoksessa bacha posh-ilmiötä käsitellään eri tapauskertomusten kautta. Kirjan keskeisenä hahmona vaikuttaa Azita, kansallisessa parlamentissa työskennellyt tyttöjen äiti, jonka nuorin tytär kasvatetaan poikana. Teoksessa esiintyy myös Zahra ja muutamia muita bacha posh -nuoria, joilla poikana elämisen vaihe on venynyt murrosiän yli ja joilla on siksi vaikeuksia alkaa elää uudestaan tyttönä sen tuomien rajoitusten kanssa. Osa poikina kasvatetuista tytöistä jääkin lopullisesti pojiksi ja miehiksi, sillä murrosiän saavuttamista pidetään takarajana sille, kuinka kauan tyttö voi elää poikien maailmassa.

Bacha posh -ilmiö vaikuttaa kiinnostavalta ja tarkemmin ajateltuna melko loogiselta tavalta selviytyä yhteiskunnassa, jossa lasten sukupuolella on hyvin suuri merkitys ja jossa miespuolisilla perillisillä on ratkaiseva merkitys perheen toimeentulon turvaamisessa ja sosiaalisessa arvostuksessa. Teos on hyvin kuvailevasti kirjoitettu, joskin loppuosaa kohti kerrontaa olisi mielestäni voinut tiivistää jonkin verran. Teos kuitenkin valottaa yhtä hyvin huonosti tunnettua ilmiötä, joten siksi se on hyvinkin lunastanut paikkansa Afganistania koskeva kirjallisuuden joukossa.

Tekniset tiedot:
Nordberg, Jenny: Kabulin tyttöjen salaisuus. Vaietun vastarinnan jäljillä Afganistanissa
Suomentaja: Irmeli Ruuska
ISBN: 978-951-0-39570-7
WSOY 2015
Sidottu, 363 s.
Kirjastoluokka: 32.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...