sunnuntai 28. elokuuta 2016

Salmi, Maija: Paholaisen juna. Matkalla kohti amerikkalaista unelmaa

Paholaisen juna kuljettaa keskiamerikkalaisia siirtolaisia kohti toivetta paremmasta elämästä Yhdysvalloissa. Kidnappauksia ja raiskauksia, lahjuksia ja lunnaita - näistä ja monista muista epätoivon aineksista on tämä junamatka tehty. Suurin osa junan matkustajista ei enää nykyään pääse perille, sillä siirtolaisviranomaiset ovat lisänneet valvontaa. Nekin jotka pääsevät laittomasti Yhdysvaltojen rajan yli, voivat tulla oleskeluluvan saatuaankin karkotetuksi kotimaahansa minkä tahansa pikkurikkeen vuoksi. Elämässä on jatkuva väliaikaisuuden tuntu, jonka kanssa on vain pakko oppia elämään.

Näitä tunnelmia kuvaa toimittaja Maija Salmi teoksessaan Paholaisen juna - matkalla kohti amerikkalaista unelmaa. Salmi on matkustanut siirtolaisten mukana laittomasti Guatemalasta Meksikoon, josta hän jatkaa matkaa aina Yhdysvaltojen rajan tuntumaan saakka. Matkan aikana hän yöpyy siirtolaisille perustetuissa ja vapaaehtoisten ylläpitämissä turvakodeissa ja haastattelee lähes paria sataa siirtolaista.

Salmen teoksesta paistaa epätoivo. Siirtolaisia ajaa matkaan köyhyys, töiden puute, Yhdysvaltoihin jääneet perheenjäsenet, toive paremmasta elintasosta tai jokin muu pakottava syy. Nykyään yhä useammalle riittää sekin, että he pääsevät Pohjois-Meksikoon, josta yhteydenpito Yhdysvaltoihin on helpompaa. Elämä Meksikossakaan ei tosin ole yksinkertaista rikollisjengien vuoksi. Moni eläää alituisessa epävarmuudessa laittoman asemansa vuoksi. Paholaisen juna auttaa ymmärtämään siirtolaisuuden lainalaisuuksia korruptoituneiden viranomaisten, rikollisjengien mutta myös monien hyvää tahtovien vapaaehtoistyöntekijöiden viitekehyksessä.

Tekniset tiedot:
Salmi, Maija: Paholaisen juna. Matkalla kohti amerikkalaista unelmaa
ISBN: 978-952-300-167-1
Atena Kustannus 2015
Nidottu, 222 s.
Kirjastoluokka: 32.21

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...