keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Murakami, Haruki: Författare till yrket

Haruki Murakami, yksi länsimaiden parhaiten tuntemista japanilaiskirjailijoista, kertoo teoksessaan Författare till yrket (Shokugyou to shite no shousetsuka) elämästään kirjailijana. Teos ei ole varsinaisesti elämäkerta, vaikka siinä paljon Murakamin elämää sivutaankin - Murakami kertoo kirjoittamisesta ammattina nimenomaan omista kokemuksistaan ja lähtökohdistaan käsin. Kyseessä on pikemminkin eräänlainen henkilökohtainen kirjoittamisen opas.

Murakami on jakanut teoksensa yhteentoista lukuun, joissa kussakin sivutaan löyhästi luvun aihetta: milloin kirjoittamisen aiheita, autenttisuutta, fyysisen aktiivisuuden merkitystä kuin kirjoittamista käytännön prosessina.

Murakami ei ole pitkästä urastaan huolimatta ollut aina ammattikirjailija; hän toimi omistamassaan baarissa päälle kolmikymppiseksi, kunnes myi baarinsa ja alkoi kirjoittaa kokoaikaisesti. Siitä lähtien hänellä on ollut päivästä toiseen hyvin samanlaisena seuraava rutiini, joka sisältää neljän viiden tunnin kirjoittamisen lisäksi paljon fyysisiä harjoituksia. Niin hän on pitänyt itsensä kunnossa ja on vielä nyt päälle kuusikymppisenä täysillä mukana kirjoittamisen maailmassa.

Teos on kiinnostava jo aiheensa kannalta, ja Murakami elämäntapoineen vaikuttaa kurinalaiselta, jonkin myös inspiroivalta henkilöltä. Hän on löytänyt tapansa elää: tavan, joka sopii hänelle, mutta ei välttämättä muille kirjailijan urasta haaveileville, kuten hän jaksaa teoksensa sivuilla muistuttaa. Murakami oli minulle ennestään tuntematon kirjailija enkä välttämättä tämän kirjan perusteella tartu hänen romaaneihinsa, mutta teoksellaan hän osoittaa hallitsevansa myös ei-fiktiivisen teoksen kirjoittamisen taidon.

Tekniset tiedot:
Murakami, Haruki: Författare till yrket
Käännös japanista: Eiko ja Yukiko Duke
ISBN: 978-91-1-307562-4
Nordstedt 2017
Sidottu, 229 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...